Annie Bogsjö

je ne regrette rien

doin' it right

Kategori: mina dagar

jag dras med en riktigt jobbig förkylning, så jag har inte kunnat träna nu på snart två veckor. så jobbigt! dock slapp jag magsjukan som min sambo drabbades av i början på veckan, vilket såklart var väldigt skönt. men tycker faktiskt det räcker med sjukdom nu!
 
i veckan har jag påbörjat min psykpraktik & jag är på en allmänpsykiatrisk-avdelning här i lund. det är väldigt intressant! helt annat arbetssätt & belastning än inom det somatiska, så jag kan absolut tänka mig att testa på att jobba inom psykiatrin när jag är färdig med utbildningen. dock inte i den här delen av landet, främst med tanke på de låga lönerna. man lär sig otroligt mycket, framförallt om bemötande. känns lite konsigt att alla går runt med bråklarm bara, men det gör tydligen alla inom slutenpsyk så det behöver inte betyda att det är farligt. helgen innebär ytterligare en dags praktik, så den blir lugn. känns skönt, förhoppningsvis är jag frisk på söndag så jag kan börja träna. ciao!
 

lundakarnevalen 2014

Kategori: allmänt

i helgen fick vi som sökt till årets karneval besked om vad vi blivit antagna till. ni vet, detta inlägget handlar om kön vi stod i. jag har sån himla tur som har en bästa vän som fått med ett bidrag till själva karnevalståget, som är karnevalens höjdpunkt. nu ska jag få vara med på deras tågvagn & det ska bli så fruktansvärt roligt! ni hemifrån, det är lite som kortegetåget fast under två dagar & mycket mer stort & påkostat med lastbilar osv. mer än så vet jag inte än, men jag har hört att tåget ska vara det roligaste & det var egentligen det enda jag ville vara med på! tjoho. 16-18 maj går det av stapeln, från april blir det fullt ös med karnevalshappenings för oss karnevalister som vi kallas. för er nyfikna, kolla hemsidan. ciao!
 

livshjulet

Kategori: viktigt

har ni hört talas om livshjul någon gång? i princip bygger det på de olika tårtbitarna som livet består av & hur man ligger till inom varje del. jag hörde det genom podden med samma namn & tycker det kunde vara kul att göra ett för mig själv! betyg sätts inom varje kategori, det finns åtta stycken, betyget är mellan 1-10, ju högre desto bättre. 
 
 
kärlek
som med allt annat i livet går ett förhållande upp & ner i perioder. däremot själva kärleken kan jag inte ge något annat än högsta poäng. efter snart tre år tillsammans tycker jag fortfarande att han är den bästa personen jag träffat & jag skulle inte vilja vara med någon annan än honom. det är ändå det som spelar roll, att man vet att det är rätt. då behöver det inte vara lätt alltid, jag vet ju själv att jag nog inte är den lättaste personen att leva med. jag älskar att vi har varit med varandra så länge & träffas varje dag, det bygger en relation som man inte kan få ifrån något annat håll. 
betyg: 10
 
 
familj & vänner
jag är lyckligt lottad som har en underbar familj & fantastiska vänner. det som är jobbigt för mig är att jag aldrig kan ha alla nära mig på samma gång. har man som jag valt att flytta runt i världen & även har kompisar som gjort samma så gör det tyvärr att man aldrig har alla på samma plats. men om jag bortser från det så tycker jag den här biten är bra. jag hinner träffa min familj några gånger varje år & jag tycker så mycket om alla. sen har jag en bonus-familj hemma hos min pojkvän vilket också är super! jag har vänner från hemstaden, vänner i huvudstaden & vänner jag träffat sen jag började på universitetet. olika relationer med alla men har fantastiskt kul med hela gänget men saknar alla jag är ifrån väldigt mycket. betyget hade blivit högre om jag hade mer tid!
betyg: 8
 
 
bostad
vi hyr sedan snart ett år tillbaka en lägenhet i andra hand, vår andra i lund. jag trivs i lägenheten, speciellt trivs jag med att bo i stan! däremot så är det jobbigt att hyra i andra hand, för man vet att det inte är ens egen lägenhet & det finns hela tiden ett slutdatum för botiden vilket är en stressor i vardagen. man kan inte heller investera så mycket i lägenheten när man hela tiden vet att man inte får bo kvar en längre tid. sen betalar vi väldigt hög hyra för våra futtiga 43 kvadrat vilket också drar ner betyget. jag ser fram emot dagen då jag kan köpa mig en egen lägenhet! sen så småningom ett hus. det är drömmen. mycket kan alltså förbättras inom bosituationen, men jag klarar mig bra just nu!
betyg: 4
 
 
jobb & karriär
just nu är jag två år in på en treårig utbildning, som jag ser som en investering i mitt liv. jag har valt att samtidigt ha kvar mitt extrajobb både för att få in pengar & utöka den erarenheten jag får därifrån till max. det tar mycket tid, men eftersom jag är duktig på att prioritera så går det bra. jag trivs bra med att läsa till sjuksköterska & från början såg jag det mest som en lång väg till mitt drömyrke barnmorska. idag har jag insett att jag tycker hela yrket är väldigt kul & kan numera tänka mig att prova annat innan jag hoppar på min specialisering. det känns kul! jag vet ingenting just nu som jag hellre skulle vilja göra. jag är lite sugen på att söka ett extrajobb på sjukhuset också, men jag får se om jag tycker tiden räcker till. det som drar ner betyget är att jag inte har något tålamod & helst vill vara klar med skolan nu. tur att tiden går fort så jag snart är där.
betyg: 7
 
 
ekonomi
jag har en bra balans i min ekonomi & har under det senaste året börjat lära mig mycket inom ämnet privatekonomi. mina första år hemifrån var jobbiga & jag har verkligen lärt av mina misstag! spara, gör en budget & planera är nyckeln för mig. att ständigt hålla koll också. det jag kan göra bättre är att bli ännu mindre spontan, jag har kommit långt men kan absolut förbättra mig. däremot ska jag verkligen ge mig själv en klapp på axeln som sköter min ekonomiska planering så bra & aldrig går back längre. sen kommer det såklart bli skillnad när jag börjar jobba igen, att leva som en student är inte alltid det roligaste & det är skönt att bara ha ett år kvar av det. nästa år kommer jag också öppna ett fondkonto & börja spara i fonder igen, nu är mitt sparkonto såpass stort att jag kan göra båda! det känns bra. 
betyg: 7
 
 
hälsa kost & motion
jag är ju en riktig periodare när det gäller träning, men sedan jag flyttade till lund har jag verkligen blivit bättre på att träna & framförallt få in det som rutin. jag tränar varje vecka, mellan 1-4 gånger lite beroende på hur schemat ser ut i övrigt. step, pilates, gympaboll, gympastång, spinning. jag har ju också börjat yoga, vilket jag älskar men önskar att jag gjorde mer! sen älskar jag att promenera, det gör jag några gånger i veckan också. till våren cyklar jag igen, det blir ett litet plus för vardagsmotion är jag rätt dålig på. så, förutom denna veckan då jag varit sjuk så är jag helt okej nöjd med motionen! hälsa & kost i övrigt kan jag också bli bättre på. jag har lätt att dras med min sambo som inte gillar att käka nyttigt så mycket! men jag försöker & tycker att jag blivit bättre även där. jag är duktig på att äta regelbundet iallafall & jag har slutat dricka kaffe varje dag, så det går framåt. sen är jag duktig på att undvika alkohol faktiskt, det är jag stolt över, att inte behöva dricka varje vecka eller helg. jag lagar också mycket mat själv vilket gör att den blir näringsrik & varierad.
betyg: 6
 
 
fritid
man kan tro att jag inte har någon fritid med jobb & skola, men det har jag. som sagt så är jag bra på att planera, så jag har allt lite tid över. på fritiden tycker jag om att fixa hemma, titta på serier & framförallt laga mat! sen tränar jag, hänger med kompisar, går på bio, hänger på uteställen, eller åker för att hälsa på någon som inte bor här om jag lyckas få en hel helg över. denna våren är väldigt fullspäckad tack vare lundakarnevalen & allt annat som händer, så jag har just nu mindre fritid än vad jag skulle önska då alla helger blir bokade långt i förväg. det är inte alltid kul att veta att man inte har någon helt ledig helg på flera månader. jag är en person som ändå kräver lite tid ensam, så denna våren kommer nog bli lite tuff men den kommer samtidigt gå snabbt & mycket roligt kommer händå så jag ser fram emot det!
betyg: 7
 
 
personlig utveckling 
haha, oklart vad detta betyder egentligen. jag kan inte direkt säga att jag jobbar så mycket med min personliga utveckling, även om mycket jag gör under min utbildningen leder till det. jag känner väl dock att jag detta året kommer göra flera saker som kommer påverka mig mycket: framförallt sommaren i afrika. det tror jag kommer leda till en ny världsbild & ökad självinsikt. så jag känner väl att jag utvecklas hela tiden, men jag skulle kunna jobba mer på det! att gå i terapi till exempel, det hade jag gärna gjort, jag tror det kan ge mycket. vi får se, kanske i höst!
betyg: 4